Technologie zpracování mléka - Bc.
Anotace předmětu: Posláním a cílem předmětu je získat úvodní teoretický a praktický přehled o hodnocení jakosti a základech zpracování mléka. V úvodu předmětu je student seznámen s významem mlékařství, legislativními základy a normami, které souvisí s výrobou, jakostí, hodnocením a nákupem mléka. Student se dále seznámí se složením mléka, jeho významem ve výživě, činitelích, jež ovlivňují jeho kvalitu a vhodnost pro zpracování na určitý druh výrobku. Součástí předmětu je i výklad základního členění mléčných výrobků, stručný přehled technologií jejich výroby a základních analytických metod pro hodnocení mléka a mléčných výrobků. Student získá též informace o systémech HACCP, GHP a QMS a jejich použití pro výkup mléka, výrobu a skladování mléčných výrobků. Výuka zahrnuje přednášky a praktická cvičení v mlékařské laboratoři. Přednášky mohou sloužit i pro rozšiřování znalostí studentů nebo pracovníků zajímajících se o změny týkající se norem a legislativy související s produkcí a zpracováním mléka.