×

Biochemie II

1. Minerální látky - rozdělení, jejich funkce. Biochemické a fyziologické aspekty minerálních látek v potravinách. Změny v metabolismu a funkci v důsledku úpravy potravin. Metody stanovení v potravinách 2. Voda, hospodaření s vodou, metody stanovení osmolality, onkotický tlak 3. Sacharidy a cukerné deriváty v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie, změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách. 4. Tuky a jiné lipidy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Žluknutí tuků, kažení potravin. Metody stanovení v potravinách 5. Oxidované lipidy ve výživě, význam pro biochemii potravin. Látky s antioxidačním účinkem, metody měření antioxidační aktivity se zaměřením na analýzu potravin 6. Aminokyseliny a bílkoviny v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách 7. Hormony v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků - význam pro biochemii potravin. Metody stanovení hormonů 8. Vitamíny v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie, změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách. 9. Enzymy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Přirozené vs. syntetické enzymy. Změny a vliv na zpracování potravin. 10. Cizorodé látky (xenobiotika) v potravinách, kontaminující látky, aditiva, rezidua biopreparátů a léčiv v potravním řetězci. Geneticky modifikované potraviny. 11. Makronutrienty a mikronutrienty, význam suplementů v biochemii potravin. Výživová pyramida. 12. -13. Prezentace studentů na zadaná témata.